Νέα

Μελισσοκομικά εργαλεία

Να αναφέρετε για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τα παρακάτω μελισσοκομικά εργαλεία.

Μάγια η μέλισσα

Η ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ

Στις παρακάτω προτάσεις, βάλτε σε κύκλο το γράμμα Σ, αν θεωρείτε ότι είναι σωστές ή το γράμμα Λ, αν θεωρείτε ότι είναι λανθασμένες.               

  1. Σ – Λ. Τα βασιλικά κελιά είναι κατακόρυφα.
  2. Σ – Λ. Στα κηφηνοκελιά μπορούμε να βρούμε μέλι, γόνο ή γύρη.
  3. Σ – Λ. Το σφράγισμα των κελιών είναι ένδειξη ωρίμανσης του μελιού.
  4. Σ – Λ. Η βασίλισσα ζει 45 ημέρες.
  5. Σ – Λ. Η εργάτρια γίνεται συλλέκτρια όταν γίνει 20-21 ημερών.
  6. Σ – Λ. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί.
  7. Σ – Λ. Η βασίλισσα έχει όργανα συλλογής και μεταφοράς γύρης.
  8. Σ – Λ. Από τους κατοίκους της κυψέλης μόνο οι εργάτριες έχουν κηρογόνους αδένες.

Χάψαλη Δέσποινα

Διδακτική επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές των ειδικοτήτων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 2ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών, στο πλαίσιο των εργαστηρίων τους, επισκέφτηκαν το Κτήμα Γεροβασιλείου, έναν κορυφαίο οινικό προορισμό στη Θεσσαλονίκη.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι πασίγνωστο για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του, με κορωνίδα τη Μαλαγουζιά, η οποία διασώθηκε από την εξαφάνιση και αναδείχτηκε χάρη στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κτήμα έχει συμπεριληφθεί στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για επτά χρονιές.

Με επίκεντρο τον αμπελώνα των 720 στρεμμάτων στις πλαγιές της Επανομής, έχει δημιουργηθεί με πολύ μεράκι ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο. Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Ο χώρος της παραγωγής είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένος και στεγάζει όλον τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Όλα τα κόκκινα κρασιά του κτήματος και μερικά από τα λευκά περνούν μια σημαντική περίοδο της ζωής τους στους δύο υπόγειους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης. Σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας υπάρχουν εκατοντάδες γαλλικά βαρέλια, όπου τα κρασιά υφίστανται την ευεργετική επίδραση του ξύλου.

Η συνέχεια έρχεται στον χώρο εμφιάλωσης μ’ ένα σύγχρονο σύστημα εμφιάλωσης κρασιού. Τέλος, τα εμφιαλωμένα κρασιά «ξεκουράζονται» μέσα σε ιδανικές συνθήκες, σ’ ένα ισορροπημένο περιβάλλον συντήρησης, μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Υπάρχει παράλληλα και το Μουσείο Οίνου, όπου εργαλεία και μηχανήματα παλαιότερων χρόνων εκτίθενται, μαζί με αγγεία από την αρχαιότητα και μπουκάλια περασμένων αιώνων.

Σημαντικότατη και μάλιστα από τις μεγαλύτερες στον κόσμο είναι η συλλογή πάνω από 2700 ανοιχτηριών από περασμένους αιώνες έως σήμερα, που εκτίθενται στις βιτρίνες του Μουσείου  Οίνου.

Αξιόλογα επίσης είναι τα έργα τέχνης -γλυπτά ως επί το πλείστον, που υπάρχουν σε διάφορους χώρους του Κτήματος.